Besparen op elektrische energie

Besparen op elektrische energie

Besparen op elektrische energie is relatief eenvoudig. Hieronder staat een grafiek van het energieverbruik door de jaren heen:

Van ruim 10.000kwh naar minus 1000 kWh in 16 jaar door de volgende maatregelen:
1. Elektrische boiler voor douche eruit, over op CV met warmwatervoorziening
2 Alle lampen naar LED
3 Nieuwe koelkast in keuken, nieuwe vrieskast in schuur
4 Nieuwe wasmachine en vaatwasser
5 12 zonnepanelen in 2012, nog 8 erbij in 2018

Uit ervaring blijken de belangrijkste verbruikers van elektrische energie te zijn:

Verlichting

Een hoofdverbruiker in huis is de verlichting. De eenvoudigste manier om op verlichting te besparen is over te gaan op LED lampen. Voor vrijwel alle standaard fittingen zijn betaalbare LED alternatieven beschikbaar.
Een veelgehoorde klacht over LED lampen is dat ze zo “onnatuurlijk” licht geven. Dat komt omdat de licht-temperatuur te hoog is. Als u een LED lamp kiest let dan op dat de temperatuur 2700K of lager is en dat de kleurindex (CI of CRI) > 90% is. (80% ook acceptabel buiten de huiskamer)
Als u de LED lampen wilt dimmen let dan op het “dimbaar” symbool op de verpakking. Soms kunt u de bestaande dimmers gebruiken maar vaak heeft u een nieuwe LED dimmer nodig. Vraag aan de LED lampen leverancier welke dimmer bij deze lampen hoort. Als u LED lampen dimt blijf de kleur hetzelfde, terwijl bij de gebruikelijke lampen bij dimmen de kleur roder wordt. Inmiddels zijn er ook LED lampen die bij dimmen roder worden (Philips). Gedimde LED lampen verbruiken wel minder energie.

Koel- en vrieskasten

Als tweede grote verbruiker zijn de koelkasten te nomen. Koel- en vrieskasten zijn de laatste jaren sterk verbetert. Heeft u een “oudere” koelkast overweeg dan deze te vervangen door een koelkast met label A of beter (A+, A++).
Zorg dat de koelkast aan de achterkant goed ventileert. De warmte die vrijkomt achter de koelkast wordt toegevoegd aan uw verwarming van de woning. Plaats de koelkast niet tegen een buitenwand die warm wordt in de zomer (zoals in de schuur of garage). Sommige koelkasten hebben een automatisch ontdooi inrichting die eenmaal per dag het vriesvak opwarmt om afgezet ijs te verwijderen. Kijk in de handleiding of u deze functie kunt uitschakelen, dan kunt u het ijs verwijderen bij het schoonmaken van de koelkast.

Continue verbruik / Altijd aan apparatuur

Alhoewel niet de grootse verbruiker zijn apparaten die continue energie verbruiken een belangrijke bijdrage aan het verbruik omdat ze altijd aan staan. Met de slimme meter kunt u bekijken welke verbruik u ’s nachts heeft als alle apparaten uit staan. Ander schrijf u voor het naar bed gaan de meterstand en tijd op en direct na het opstaan weer en bepaal daarmee wat het altijd-aan verbruik is. De volgende altijd-aan verbruikers kennen we:

 • De WIFI router van de internet provider (ca 30 W) en eventuele extra WIFI punten en IP switches (elk ca 10-30 W).
  Vraag aan uw provider of hij een energievriendelijker modem heeft. Kijk in de handleiding of u de router op een lagere stand kunt laten werken, eventueel op bepaalde nachturen. Schakel de extra WIFI versterkers met een tijdklokje uit nachts.
 • De pompen van de Centrale verwarming en vloerverwarming. Als de CV ketel de pomp niet automatisch uitschakelt overweeg dan een pompschakelaar of eenvoudige tijdklok. Wilt u verder gaan vervang de pomp dan door een pomp op gelijkstroom. Schakel CV en pompen in de zomer uit. Bent u bang voor vastlopen laat ze dan met een tijdschakelaar een kwartier per dag draaien.
 • De deurbel. Zoek de transformator van de deurbel. Indien deze warm aanvoelt vervang deze dan door een ouder oplader van een telefoon (zo lichte, klein oplader, niet die zware). Mogelijk moet je de deurbel dan vervangen door een 3 V type.
 • Standby apparatuur. Moderne TV en audio apparatuur hebben een standby verbruik van kleiner dan 1 W. (kijk in de handleiding). Maar oudere apparatuur wil nog wel eens energie slobberen. Zo verbruik mijn Bose 321 systeem in standby mode 100W !!. Schakel die met de hand of tijdklok uit. Voor mensen die hun TV ook gebruik voor het afspelen van de radiostations bedenk dan dat het scherm dan aangaat en ook circa 100 W verbruikt. Koop liever een klein internet/DAB radiootje (10W) dan u toch nodig heeft voor noodsituaties en uw noodpakket.
 • Opladers. Oplader of andere “stekkervoedingen” zijn tegenwoordig van het type “electronische transformator” en verbruiken weinig energie als de gebruiker niet aanwezig is (of vol is). Oudere oplader die een metalen transformator bevatten gebruiken wel energie en kunt u beter vervangen of echt uitschakelen door ze achter een 220V stekkerblok met schakelaar te plaatsen. (tijdklok?).
  een waarschuwing: Oplader zonder CE keurmerk uit onbepaalde oosterse bron willen nog wel een in de brandvliegen doordat onderdelen van slechte kwaliteit zijn.

Diversen

 • Water koken met elektrische koker is beter dan op het fornuis. Gebruik precies de hoeveelheid water die u nodig heeft.
 • Keukenkast boiler met tijdklok nachts en overdag uitschakelen?
 • Wasmachine, droger en vaatwasser zo weinig mogelijk gebruiken, op de laagste temperatuur. Overweeg bij nieuw aanschaf de mogelijkheid van warmwater toevoer vanuit uw zonneboiler. Gebruik een warmtepomp droger.
 • Zet de timer van de buitenverlichting zo kort mogelijk. Regel de schemer schakelaar krap af.