Besparen op verwarming

Zoals uit de energie analyse al blijkt is verwarming in Nederland / Tuindorp de grootste energieverbruiker. Dat ligt natuurlijk aan ons klimaat, het gewenste comfort en de isolatietoestand van de woning. Het besparen op energie van de verwarming heeft natuurlijk twee componenten, namelijk verminderen van de verwarmingsbehoefte en het behouden van de warmte in de woning door isolatie. Voor isolatie hebben een aparte pagina aangemaakt.

Verminderen verwarming

 • Tocht. Tocht is stromende lucht en is de meest hinderlijke vorm van discomfort in een woning. Dit geldt niet alleen voor koude luchtstromen maar ook lucht met kamer temperatuur kun je voelen omdat de huid de afkoeling van 28C naar kamertemperatuur door de tocht als koud aanvoelt. Ga daarom op jacht naar tocht-kieren en gaten. Deze kun je opsporen met een natte vinger, een rokende krant of een infraroodcamera. Denk aan buitendeuren en ramen, maar ook aan:
  – Plinten met erachter lekkage naar kelder of tussenverdieping
  – Kelder of kruipruimte luik in de kamer
  – Binnendeuren, die kunnen ook lucht laten stromen
  – Kelderkast deur
  – Brievenbus
  – Niet afsluitende wasemkap
  – Lekkages in tussenmuren boven het plafond
  – Niet regelbare ontluchting van WC en badkamer
  – Luik naar vliering of berging
  – Lekkage in kelderkast naar kruipruimte
 • Niet verwarmen. Draai de verwarming in niet of weinig gebruikte kamers naar de vriesstand. Er zijn thermostaatkranen (€ 15-20) te koop die een tijdklok hebben waarmee je het temperatuurprofiel per radiator kunt instellen en die bij een open raam zelf dichtdraait. Meestal kun je de bestaand radiatorknop eenvoudig vervangen door een dergelijk intelligente radiator knop. Alhoewel deze maatregel een goede besparing geeft dient met te weten dat de warmtelekkage tussen verdiepingen in de Tuindorp woningen niet gering is. Dat betekent dat de warmte uit de huiskamer naar boven trekt en de slaapkamers aldaar “bijverwarmen” waardoor het effect van niet verwarmen op bepaalde kamers minder is.
 • Graadje lager. Een belangrijke besparing kan bereikt worden door de kamertemperatuur te verlagen. Ga je uit van een buitentemperatuur van 4C en een binnen temperatuur van 24 C dan bespaart het terugbrengen van de kamer temperatuur naar 20C een besparing van 20% op het energieverbruik. De temperatuur verlagen tot 18C is echt een zaak van wennen, als we op het terras of tuin zitten is het vaak niet warmer. Het ligt ook aan de inrichting van de kamer en de gebruikte materialen. Een stenentafel voelt kouder aan dan een houten tafel, Een stalen leuning is kouder dan een stoffen leuning. Een plavuizenvloer warmt op door een tapijt. enz.
  “koude straling” van niet HR+ ramen leveren een onbehagelijk gevoel en tocht op. Naast vervangen van de ramen kan eventueel het bijplaatsen van Infrarood straler of paneel een oplossing bieden.