Isolatie vloer

De houten vloer van de woonkamer kan geïsoleerd worden door aan de onderzijde vanuit kelder of kruipruimte isolatie materiaal aan te brengen. Dat kan zijn 10 cm piepschuim (EPS, XPS platen) te spijkeren of te lijmen. Ook kan men PUR schuim er tegenaan laten spuiten.

Vaak wordt ook een dubbele spiegelende folie aangeraden, bv Tonzon maar hier dient men te overwegen of de kruipruimte wel voldoende droog is bij weinig ventilatie en dat de ruimte vrij is van muizen en ander ongedierte. Die vreten deze folie weg.

In Tuindorp liggen vaak ook de CV leidingen in de kruipruimte. Het beste is deze leidingen binnen de isolatieschil van de woning te brengen of ander ruimhartig te isoleren. Eenvoudige schuimhoezen over de leidingen schuiven is onvoldoende gebleken.

Een andere mogelijkheid is de kruipruimte geheel te laten opvullen met isolatie vlokken. Dat kan met de verzakkende ondergrond in Tuindorp nog wel eens een probleem zijn. Ook wordt dan de kruipruimte ontoegankelijk en dat kan een probleem zijn als er leidingen liggen of met de isolatie van de fundering.

Heeft u een keldertje onder de gang en in de keuken een beton vloer dan is dat moeilijk te isoleren. Deze betonnen vloeren kunnen wel aan de onderzijde geïsoleerd worden maar ze zitten aan de fundering vast. Deze fundering is echter niet geïsoleerd en transporteert de warmte ook goed naar buiten. [Hieronder ir foto fundering]. Het isoleren van de fundering vindt u op hier.