Isoleren

Om de energietransitie mogelijk te maken van fossiele energie naar duurzame energie is het onoverkomelijk dat voor verwarming van de Tuindorphuizen en stevig geisoleerd dient te worden. De duurzame alternatieve energiebronnen zijn aanzienlijk minder voorradig als de fossiele bronnen, die we in grote hoeveelheden (gratis) oppompen.

De huidige bouwvoorschriften voor nieuwbouw woningen hebben een energiepresatie specificatie die bijna op energie neutraal uitkomt. Deze BENG-1 eisen (Bijna Energie Neutraal Gebouw) leiden tot eisen aan de Rc waarde van de isolatie van de buitenschil van woningen zijnde:
Nieuwbouw:
3,7 m2.K/W voor de vloer
4,7 m2.K/W voor de gevel
6,3 m2.K/W voor het dak
Met deze eisen is weliswaar een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk nodig maar netto over een jaar is de energieafname rond de nul.
Deze BENG eisen zijn voor een huis in Tuindorp alleen te bereiken indien we een volledige schil over het huis zetten. D.w.z. Een voorzetwand, Het dak aan de boven/buitenkant isoleren en de vloer en fundering geheel in te pakken in isolatie.

Gelukkig heeft de overheid voor renovatie van bestaande woning lagere eisen gesteld. Dit betekent dat er voor bestaande woningen een aanvoer van energie nodig zijn. Deze renovatie eisen zijn:
Renovatie (bij vernieuwen of vervangen van isolatielagen):
voor de vloer naar 2.6 m2.K/W
voor de wand/gevel: 1.4 m2.K/W
voor het dak 2.1 m2.K/W

Voor een uitwerking gedaan door Peter Schimmel klik hier

WarmTuindorp gaan we per te isoleren item bekijken hoe dit te bereiken is.Daartoe delen we het op in de volgende items.
Isolatie Buitengevel
Isolatie Dak
Isolatie Vloer
Isolatie Beglazing
Isolatie Fundatie
Isolatie Deuren
Isolatie Erker
Isolatie Uitbouw