Om straks keuzes te kunnen maken over de maatregelen en de consequenties daarvan is het noodzakelijk eerst een goed inzicht te krijgen in de energie die op dit moment gebruikt wordt voor het verwarmen van de woning en vast te stellen welke maatregelen al genomen zijn of kunnen worden.

WT is zelf bezig uit te vinden wat op dit moment het totale energieverbuik is in Tuindorp door de gegevens van Stedin, gemeente Utrecht en andere bronnen te onderzoeken.
Bewoners wordt geadviseerd om een dergelijk onderzoek ook te doen voor de eigen woning. Welke gegevens kunt u gaan zoeken die nodig zijn voor berekeningen aan de verwarming van uw huis? Wij geven een aanzet.

Stel op basis van de jaar afrekening van uw energie leverancier vast hoeveel m3 gas en hoeveel elektriciteit (in kWh) u verbruikt per jaar. Doe dat voor een aantal jaren als u de nota's nog heeft. Deze kunt u omrekenen naar Joules, de maat voor energieverbruik. Uw energie leverancier zou in de jaarnota het verbruik in Joules (GigaJoules of GJ) moeten geven, maar dat is pas sinds kort vandaar dat u zelf de zaak kunt omrekenen:
Totaal energieverbruik
- Elektriciteit: energieverbruik = kWh * 0,0036 GJ per jaar
- Gas: energieverbruik = m3 * 0,03165 GJ per jaar
- Andere energiebron: zoek uit wat uw jaarverbruik is en reken om naar GJ.
U zult zien dat uw elektriciteitsverbruik circa 10% is ten opzicht van uw gasverbruik. Om te bepalen wat uw energieverbruik voor verwarming in totaal is telt u gasverbruik en de helft van het elektriciteitsverbruik bij elkaar op, (want de meeste elektrische energie wordt in de winter, omgezet in warmte binnenshuis (m.u.v. elektrische auto e.d.))
Slimme meter

Heeft u een slimme meter dan registreert deze elke 15 minuten de verbruikte energie. Deze gegevens kunt u via de website van uw energieleverancier of een ander energie-platform opvragen en vaak grafisch laten weergeven. Deze gegevens zijn zeer waardevol voor uw energietransitie. Er zijn ook mogelijkheden om uw slimme meter per minuut uit te lezen. Daarvoor heeft u een P1 kastje nodig (circa € 100) en een abonnement op een energieplatform (veelal is er een gratis variant) Hiermee kunt u nauwkeurig inzicht krijgen in uw energieverbruik (bijna per apparaat). Op basis van deze gegevens kunt u besparen op uw energieverbruik. .
Voorbeeld P1 meter zie Enelogic